top of page
גלידה.jpg

ארגז כלים, קישורים ומאמרים

בדיוק כמו שלכל חומר יצירה מסורתי יש את האיכויות שלו והתכונות שלו, כך יש גם "לחומרים" הטכנולוגיים מגוון שימושים ותכונות שניתן להכיר ולהיעזר בהם לצרכים השונים לשם ביטוי והבעה. בדף זה אני משתפת ברעיונות, קישורים מעניינים, מאמרים וכלים לשימוש באמצעים טכנולוגיים ככלי ביטוי.

 

מכחולים "דיגיטליים"
 

אני אוהבת להשתמש בחומרים שונים בתור מיכחול ידני-מברשת שיניים, ענף דק עם עלים, ספוגים שונים ועוד. כמו שמיכחול ידני יכול להיראות במגוון דרכים, כך גם מיכחול דיגיטלי. ישנם אפקטים רבים שניתן ליצור באפליקציות שונות כגון אפקט של צבעי מים שמתערבבים זה עם זה, אפקט של צבעי אקריליק, טושים, עפרונות , עובי המיכחול וכו'. כמו בחומרים ידניים, גם כאן כל הבחירות יכולות להשפיע ולתת מקום לביטוי שונה.

מעבר לכך, יש גם ייצוג ויזואלי לכלי היצירה השונים באפליקציות שיכולים להוסיף עוד רובד של מוחשיות ומשמעות ליצירה. יש סמלים ילדותיים, עיצוב בוגר, מצויירים, מצולמים וכו'. לדוגמא עם משתתפים בוגרים שמתקשים לאחוז במיכחול ידני עקב קשיים מוטוריים, אחפש אפליקציה בה יש סמלים בעיצוב בוגר מבחינת הייצוג הויזואלי. הייצוג הויזואלי של כלי היצירה השונים יכול  להוות השראה , סקרנות ולעודד מוטיבציה. כמו כן, השימוש בכלי היצירה השונים יכול לתת הזדמנות לעושר יצירתי, לחיזוק תחושת המסוגלות, המשמעות וחדוות היצירה.


בנוסף לייצוג המכחולים באפליקציה, אני גם משתמשת בעטים אלקטרוניים שונים בעוביים ובצורתם, שגם הם משמשים כמכחולים שונים, המאפשרים גם גישות (כגון עובי הסטיילוס המאפשר אחיזה נוחה יותר) וגם מאפשרים חוויה תחושתית ומגע בדומה לחוויה של מיכחולים ידניים. גם שימוש בכפפה עם פתח באצבע מאפשרת להפוך להיות סוג של מיכחול. הכפפה מבודדת ולכן רק האצבע שמבצבצת מתוך הכפפה משפיעה על היצירה, וכל מגע אחר עם היד על המסך אינה משפיעה על היצירה ובכך גם ניתן להקל במקרים של קושי מוטורי .


מהנסיון שלי, שימוש במיכחולים דיגיטליים שונים ממש מעשיר את החוויה ומאפשר לחוש את היצירה ולעזור בויסות, בשוני בתנועה ובנגישות המותאמת לכל אחד באופן אישי. דוגמה לעט אלקטרונית עבה שאני אוהבת להשתמש בה - לחצו כאן

10_edited.jpg

יצירה עם העיניים
 

בשנים האחרונות אני עוסקת רבות בדרך בה ניתן לאפשר ביטוי יצירתי עשיר ומשמעותי גם למשתתפות ולמשתתפים שמשתמשים בעיקר בעיניהם לשם תקשורת (בשילוב מערכת מיקוד מבט). העברתי הרצאות בנושא יצירה עם העיניים  גם בארץ וגם באוסטרליה.


אני מצרפת שני  מאמרים שכתבתי בנושא זה.

לקריאת המאמר: יוצרי תת"ח-ציור ויצירה עם העיניים- מיצירה אישית לפרוייקט חברתית  לחצו כאן

 לקריאת המאמר : יצירה עם העיניים עם משתתפות עם תסמונת רט שלי לחצו כאן

למאמרים נוספים בתחום התקשורת התומכת לחצו כאן

מצלמה1.jpg

לוחות תקשורת המשלבים צילום
 

לוחות תקשורת משמשים משתתפים רבים שאינם ורבאליים וחלקם בעלי קושי מוטורי להתבטא ולדבר. בשנים האחרונות אני בונה ומרחיבה לוחות רבים המאפשרים למשתתפים לחבר את המילים והסמלים גם לצבע, לתנועה, לצילום וליצירה. בנוסף, דרך לוח התקשורת היצירתי אני נותנת הזדמנות למשתתפים לקבל עוד תפקידים יצירתיים (כגון להיות הצלם, הבמאי, הדיג'יי ועוד).

שילוב צילומים בתוך לוח התקשורת יכול לחזק את תחושת השייכות, להפוך נושא כללי לנושא אישי, לעודד ריכוז, חיבור לעצמי ולאחר, לעזור בשיקוף , בעיבוד חוויות ותהליכים וגם הצילום מאפשר להנכיח ולתת משמעות לרגעים שונים של ביטוי. אני משתפת כאן לוח תקשורת שבניתי, המאפשר למשתתף להיות הצלם ולצלם בעצמו, להיות גם הבמאי, גם הקריין וגם המבקר והמביע דיעה על התוצר.

לדוגמא המשתתף יכול לבחור באיזו פוזה כדאי לצלם את המשתתפים, האם להצטלם לבד או ביחד, ולהביע דיעה איך התמונה יצאה ומה כדאי לעשות איתה. בצורה כזו גם משתתפים עם מוגבלויות מורכבות יכולים למשל לקבל תפקיד משמעותי, ליצור ולהיות שותפים פעילים בפעילות אישית או קבוצתית ולקבל במה לביטוי ולדיעה האישית שלהם.

להורדת *לוח הגריד לצילום והבעת דיעה - לחצו כאן

*זמין רק לבעלי תוכנת גריד. 

למידע נוסף על תוכנת גריד - לחצו כאן

38472398_10213935687840741_1921618967240

ספרים מומלצים
 

קטי מלכיודי היא מחלוצות התחום של תרפיה באמנות דיגיטלית בעולם וכתבה ספרים ומאמרים רבים בנושא. פגשתי אותה באופן אישי בקיץ 2018 והתרגשתי מאוד שיצא לנו לשתף זו את זו בתחומי האמנות הדיגיטלית, הטיפול וההשפעה שיש לכך.

אז אמנם בספר שקטי כתבה לא מצויין כל הנושא של יצירה דיגיטלית עם העיניים (היא הציעה לי לכתוב על כך בעתיד גם ספר או לפחות פרק), אך יש בספר שלה פרקים ייחודיים להרבה אמצעים דיגיטליים וממליצה בחום לקרוא אותו. לפרטים על אודות הספר -
לחצו כאן


מאגרים של אפליקציות מומלצות וחומרים דיגיטליים

מאגר אפליקציות גדול המחולק לפי נושאים, עם סרטוני הדגמה והסברים, מאגר מאד מושקע השייך למשרד החינוך ולמערך הטיפולי.
למעבר לאתר -
לחצו כאן


מאגר אפליקציות מומלצות של בית איזי שפירא וגם בלוג מקצועי ומרתק בו יש הסברים מפורטים המחולקים לפי נושאים הרלוונטיים לכל תקופה בשנה. למעבר לאתר - לחצו כאן

  • Facebook
לוגו שקוף.png
bottom of page